1 av 5
Rune Stokke, Udtja sameby. Foto: Marja Påve, Svt Sápmi
2 av 5
Lars Stokke, Jonas Stokke och Mattias Teilus vid inlandsbanan där 52 renar blev påkörda under natten mot måndag. Foto: Marja Påve, Svt Sápmi.
3 av 5
Renkalv dödad av tåget. Foto: Marja Påve/ SVT Sápmi
4 av 5
Tågdödade renar i Udtja sameby. Foto: Marja Påve, Svt Sápmi
5 av 5
Mattias Teilus, ung renskötare i Udtja sameby. Foto: Marja Påve, Svt Sápmi
Goabddalis/ Kåbdalis

52 renar ihjälkörda på inlandsbanan

Leif Skoglund: "Hastigheten sänks till 60 km i timmen"
0:33 min

52 renar blev inatt ihjälkörda av en rälsbuss längs Inlandsbanan 10 kilometer söder om Goabddalis/ Kåbdalis.

Olyckan skedde strax efter en kurva vid en sandbank dit renarna samlas naturligt, men som är svår att ta sig ifrån.

Udtja sameby hade kalvmärkning natten mot måndag och fick, genom information från Sirges sameby, reda på olyckan. De åkte dit för att finna ett femtiotal döda renar samt blev tvugna att avliva ett fåtal själva.

Många av de tågdödade renarna var vajor, medan kalvarna överlevde. Dessa ska avlivas ikväll, då de inte kommer att klara sig utan sina vajor säger Rune Stokke.

"Det är fördjävligt. Man hoppas att det inte händer igen, men det gör det nog" säger Mattias Teilus, ung renskötare i Udtja.

Samebyn har även tidigare drabbats av påkörningar i det berörda området. Rune Stokke, ordförande i Udtja sameby, har under tidigare år varit i kontakt med Inlandsbanan AB för att be dem att sätta upp skyltar om fartsänkning i det berörda området. Senast den 25 juni i år bad Stokke om fartnedsättning längs sträckan.

Leif Skoglund, Banförvaltare på Inlandsbanan AB sa under måndagen till Sameradion att en fartsänkning kommer att ske på den sträckning som samebyn begärt.

- Vi höll på att prata om att vi skulle ha en nedsättning, men då sa jag att jag skulle prata med förarna att det är renvarning och att de måste köra med uppmärksamhet. Det har ju funkat jättebra, men det var nu igår kväll som det var någon förare som inte var uppmärksam. Men för att det inte ska hända igen sätter jag ner hastigheten där till 60 kilometer i timmen, från och med imorgon, säger banförvaltare Leif Skoglund.

Så det blir fasta skyltar där hädanefter?

- Ja det blir det från och med imorgon, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".