Ingrid Inga Foto: SVT

Ny allians hoppas leda Sametinget kommande mandatperiod

Ingrig Inga om politisk samverkan
1:56 min

Samelandspartiet, Samiid Riikkabellodat, har idag gått ut med sitt initiativ till partisamverkan i Sametinget.

De vill samverka med partierna Samerna, Guovssonásti, Vuovdega/Skogssamerna, Min Geaidnu och Landspartiet Svenska samerna och tror att det finns goda förutsättningar för en stabil politisk ledning.

Vad är det som gör att den här konstalationen kommer bli bra?
--
 Om vi har samma majoritet i styrelsen som i plenum då behöver vi inte ha det som vi har haft det under den här mandatperioden, där styrelsen haft en majoritet och plenum en annan.

Hur kom ni fram till denna samverkan?
Vi tycker att vi kan samverka med de här partierna därför att vi har mycket gemensamma frågor.

Vad gör ni om det blir oenigheter mellan partierna?
Ja då får vi ta den frågan senare, nu går vi in och tar det här politiska initiativet och försöker få ordning och reda i Sametinget så vi kan jobba med politiska sakfrågor istället för att man har diskutioner om formalia.

Kommer det att hålla till nästa mandatperiod?
Vår förhoppning är ju det, vi går in med initiativet för att det ska hålla hela mandatperioden, säger Ingrid Inga, Samelandspartiet

  Ida-Marie Svonni
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".