Per-Jonas Partapuoli Foto: Olle Arvidson/Sameradion
RUOŦŦA/ Sverige

Samiska vägvisare behövs även i Sverige

"Statens ansvar att berätta om samer i skolor"
1:33 min

Sáminuorra har sökt pengar för att starta upp ett informationsprojekt som de menar att staten sen bör överta. Per Jonas Partapuoli, ordförande i Sáminuorra, arbetar för att få en fast finansiering till ett vägvisarprojekt i Sverige precis som det redan är i Norge.

- Det är viktigt vad vägvisar- och Nuoras Nurri-projektet har gjort, och därför är det svenska statens ansvar att betala för projektet, säger Per Jonas Partapuoli, ordförande i Sáminuorra.

Per Jonas Partapuoli säger att de hade sökt pengar till ett vägvisarprojekt. Projektet innebär att man skall informera skolbarn och skolor om samer och de fick 200 000 av kulturdepartementet, men det räckte inte. Då de inte fick några andra pengar var de tvungna att återföra pengarna till kulturdepartementet.

Partapuoli säger också att de måste försöka övertyga kulturdepartementet att få pengar till ett vägvisarprojekt, precis som de har i Norge. Han menar att det inte är Sáminuorras eller andra samiska organisationers ansvar att ge pengar till ett sådant viktigt projekt.

- Vi måste hitta vårt eget sätt och därför har vi tänkt på ett förprojekt till Vägvisare.

Tanken är att man startar ett förprojekt för att hitta sitt eget sätt att driva projektet och att förprojektet är på ca 3 år. Sedan får man utvärdera och se om det var bra och om det var till någon nytta.

Även om kullturdepartementet måste stå för pengarna så vill Sáminuorra vara med och hitta vägvisare och vara med i en referensgrupp tillsammans med SSR och andra samiska organisationer.

- Jag tror inte att Sáminuorra själva kan driva ett sådant projekt, men vi vill vara med. Det är svenska statens ansvar att berätta om samer i skolor, säger Per-Jonas Partapuoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".