Olof Johan Sikku vid valvakan i Luleå, maj 2013. Foto: Olle Liman/ SVT Sápmi
Sametinget

"Styrelsen ska besättas utifrån mandat"

Samelandspartiet har nyligen gått ut med ett initiativ till en allians med Samerna, Guovssonásti, Skogssamerna, Min Geaidnu och Landspartiet Svenska Samerna.

Men alla partier ser inte positivt på det förslaget. Min Geaidnu tycker att alla partier ska sitta representerade i styrelsen utifrån mandat.

– Vi har lagt ett eget förslag, där vi har förslagit att alla partier är representerade propotionellt. Vi tycker det är bra att det kommer förslag från olika partier så att vi kan diskutera om hur vi kan förbättra Sametinget, säger Min Geaidnus språkrör, Ol Johán Sikku.

Den synen på Sametingets konstruktion delar Landspartiet Svenska Samerna, LPSS, med Min Geaidnu. Lars Jonas Johansson, ordförande för LPSS, tror inte att  Samelandspartiets alliansförslag är ett bra sätt för att få ett stabilt Sameting. De kommer inte att ingå i ett sammarbete med Ingrid Ingas parti.

- Vi har sagt att vi ska företräda våra väljare, jag tror inte vi kommer någonstans för våra väljares skull, om vi skulle gå in i en sådan här allians. Ingrid Inga skriver ju också i sitt brev att hon vill ha en skriftlig överenskommelse om hur vi ska styra Sametinget. Och jag tänker inte bidra till att LPSS ska sitta i knät på Samelandspartiet, Guovssonásti och Samerna, säger Lars Jonas Johansson.

Anders Kråik, ordförande för partiet Samerna säger att initiativet från Samelandspartiet är väntat, men att de inom partiet måste resonera hur de ställer sig till det. Skogssamerna kommer också titta på Ingrid Ingas förslag.

Sameradion har försökt nå Guovssonástis ordförande Per Mikael Utsi men inte lyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".