RUOŦŦA/ Sverige

"Vägvisare behövs för att minska fördomar om samer"

Tidigare fanns ett vägvisarprojekt där unga samer reste runt för att berätta om samer i svenska skolor. Men på grund av att det inte fanns någon fortsatt finansiering upphörde projektet 2008, som då förvaltades av Röda korset och Sáminuorra. 

Elena Walkeapää, tidigare vägvisare, menar att det skulle behövas permanenta samiska vägvisare i Sverige, precis som det gör i Norge, för att minska fördomar om samer. 

Samiska vägvisare behövs även i Sverige

Sáminuorra har sökt pengar för att starta upp ett informationsprojekt som de menar att staten sen bör överta. Per Jonas Partapuoli, ordförande i Sáminuorra, arbetar för att få en fast finansiering till ett vägvisarprojekt i Sverige precis som det redan är i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".