Elin Kåven. Foto: Thomas Sarri
Norge

Elin Kåven spelar på Riddu Riđđu

"Det är väldigt speciellt för mig att spela utomhus"
1:56 min

Idag startar Riddu Riđđu. Några av de artister som kommer är Buffy Saint-Marie, Ailu Valle, Lovisa Negga - och på lördag intar Elin Kåven från Norge scenen.

- Det blir jätte roligt att spela där, jag har haft lust att spela där jätte länge, och Riddu är ju en av de viktigaste festivalerna som är i Nordnorge så det är ju det är ju en jätte plats för mig att spela där, Jag tror att det blir jätte spännande att spela där, ja det blir stort och fantastisk  och ja jag vet inte, det blir bara väldigt roligt, säger Elin Kåven.

Förra årets tema hade fokus på dokumentation av klimatförändringarna och det gjorde man genom film och fotografering. I år är det språket som är årets tema och det kommer vara som en röd tråd  genom all aktivitet som händer på  Riddu riđđu.

Det är första gången som Elin Kåven ska spela på Riddu Riđđu, hon har varit där tidigare och varit frivilligarbetare, Hon tycker att det ska bli spännande att spela på festivalen och hon hoppas att det ska komma  mycket folk.

-  Jag vet att jag är den enda  kvinnliga artistern på  scenen på den kvällen, på lördagen  så det blir lite spännande bara det och jag hoppas att det kommer lite  och ser lite i alla fall, säger Elin Kåven.

Förutom att gå på konserter så kan man även  gå på en konstutställning och om man vill lära sig att joika så kan man göra även det på deras joikkurs eller besöka den årliga marknaden.  Årets gäst folk på festivalen är urbefolkningen   Ainu-folket  från japan  och de har ungefär samma slags historia som samerna har, de är ett jakt och fiske folk.

Elin Kåven berättar att det är alltid väldigt speciellt för henne att spela utomhus för att det är därifrån hon får all inspiration till hennes musik.

- Det är alltid väldigt speciellt för mig att spela utomhus det är inte barskt att spela ute så det är så att jag sjunger tillbaka till naturen, det är därifrån jag får min inspiration ifrån, säger Elin Kåven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".