Forskarna fann en tusenårig länk mellan dagens Chihuahua och arkeologiska fynd av Mexikanska hundben. Även andra inhemska amerikanska raser så som Peruansk nakenhund och Alaskan Malamute visade sig vara väl bevarade och hade endast mycket liten uppblandning av Europeiska hundar. Foto: AP PhotoFrank Franklin II /Scanpix

Amerikas ursprungliga hundar väl bevarade

"Uppblandningen har varit mycket liten"
1:39 min

Man har tidigare trott att de amerikanska ursprungshundarna, de som levde med indianerna och inuiterna, blivit utblandade och utkonkurrerade av europeiska hundar i och med Columbus upptäckt av Amerika. Men nu har svenska forskare från KTH och SciLife lab i Stockholm sett att mycket av det ursprungliga finns kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".