Lovisa Negga. Foto: Sanne Ponga
Umeå

Samisk artist till Umeåfestival

Lovisa Negga På sommaren i City
1:14 min

Sommaren i City drar igång idag i Umeå. Det är en stadsfestival som pågår en dag i veckan till slutet av månaden.

En av artisterna är Lovisa Negga, som spelar electromusik. Hon är den enda samiska artisten som ska spela under festivalen.

– Jag är jätte glad att dom frågade mig, men det känns som att det är ett bra inslag faktiskt när man är så här norrut, sen inför Umeå 2014 så känns det bra, säger Lovisa Negga.

Turnén har varit fullproppad, nu är det sista rycket för Lovisa Negga innan hon tar ledigt en vecka för att sen fortsätta vidare. Under turnén kommer hon att besöka Riddu Riđđu och det är första gången. Efter sommaren är det fortfarande full rulle.

– Efter sommaren kommer jag att jobba på mitt nästa album och där kommer även den lule-samiska låten som jag släpper på Riddu Riđđu finnas med, så det blir nog ganska mycket jobb med den.

Det är inte bara samiska festivaler som Lovisa Negga ska spela på, utan det är även på några elektroniska festivaler. Lovisa Negga berättar att hon har fått ett bra bemötande av både den samiska publiken och annan publik.

– Den samiska publiken har inte mött mig på något annorlunda sätt under spelningen när jag kör de svenska låtarna, utan det är precis samma respons och kärlek. Men de har kanske inte har vetat att jag har funnits - det har jag hört många gånger att jag har ploppat upp för dem - och det har jag ju.

Lovisa Negga kommer förutom Riddu Riđđu att spela under Same-SM, Ijahis Idja samt Indie, Hopp och Kärlek. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".