Enkelt att förfalska recept

"Det kan vara alltifrån de mest taffliga försök till ganska avancerade
1:46 min

Läkemedelsrecept på papper är för lätta att förfalska enligt branschen, och vill nu att recept på narkotikaklassade läkemedel bara ska få skrivas ut på elektroniska recept.

-Det kan vara alltifrån de mest taffliga försök till ganska avancerade förfalskningar. Det är rätt vanligt att man har ett recept redan, eller människor som stjäl hela receptblock från läkaren.

I våras började branschorganisationen Sveriges apoteksförening uppmana apotek att höra av sig när de upptäckte receptförfalskningar, och sen har dess varit en strid ström av rapporter enligt Johan Wallér.

-Jag skulle väl tippa på att det är en till fem och dan.

Och framförallt gäller det narkotikaklassade läkemedel, alltifrån sömn- och smärtläkemedel till lugnande preparat.

-Det är naturligtvis så att de här läkemedlen är narkotikaklassade av en anledning, det är mycket farliga preparat som ska användas på rätt sätt och under uppsikt av en förskrivande läkare. Det här är ett uttryck för missbruk och kan få förödande konsekvenser för de som använder de här läkemedlena. Och sen är det ingen rolig situation för apotekspersonalen.

Enligt Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening är receptförfalskningen ett problem, men han menar att det finns en enkel lösning på situationen - att narkotikaklassade läkemedel bara ska få skrivas ut på elektroniska recept.

-Elektroniska recept är inte möjliga att förfalska, åtminstone inte sett en ända hittills. Så om man inte tillät förskrivning av narkotiska preparat på pappersrecept så skulle problemet vara löst.

Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening. Reporter var Julia Lundberg, EKOT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".