Marianne Smedegaard
handikappade

Projekt om samer med funktionsnedsättning

"Alla ska ha samma utgångspunkt till hjälp"
1:45 min

Ett projekt om samers funktionsnedsättning kommer att på börjas av Nordens Välfärdscenter NVC. Det är ett viktigt projekt då det inte finns studier som är gjorda om detta.

Marianne Smedegaard som är ställföretränade direktör på NVC, säger att undersökningen kommer att ske i hela Sápmi med blandade åldrar och både män och kvinnor. Fokusen kommer att ligga på två grupper när det gäller samisk funktionsnedsättning, en grupp med psykisk funktionshinder och den andra med fysisk funktionsnedsättning.

Det är ingen forskare som har gjort detta tidigare. Marianne Smedeggard säger att det är väldigt viktigt att ha med den samiska befolkningen, ett resultat som man hoppas på att få fram är om det skiljer sig att vara Same och funktions handikappad från en vanlig handikappad.

Det finns inget register på vilka som är handikappade inom Sápmi, dock så har projektet en person som har jobbat i samisk miljö och de hoppas på att kunna hitta personer på den vägen som kan delta i projektet.

– Det klara utgångspunkten ska ju vara att alla har samma utgångspunkt till hjälpmedel, eller har samma möjligheter oavsett om man bor i södra Norge eller nord Norge om man är same eller inte, de är ju önskevärt att de vill vara som det var, säger Marianne Smedegaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".