Geasserádio

Massdöd av bin, en global katastrof?

Jordbruksverket om Bidöden
3:25 min

Hade det inte varit för bina hade vi inte haft blomstrande sommarängar, saftiga äpplen och söta hallon. Och vad vore livet utan det?

Enligt jordbruksverket är hot mot den svenska biodlingen bland annat varraokvalster, virus, exotiska skadegörare, växtskyddsmedel och brist på pollen- och nektarväxter i slättbygden.

Albert Einstein har sagt en gång att "om alla bin försvinner från jordens yta har mänskligheten fyra år kvar att leva."

Vi på Geasserádio tycker det låter skrämmande med rubriker i tidningar som: "Rädda världen - bli fadder för en bikupa" (NSD 16/7) så vi ringde upp Jackis Lannek på Jordbruksverket och undrade hur det står till med massdöden av bin.

Jackis Lannek svarar bl.a att problemet är större utomlands än i Sverige men att Sveriges Biodlares Riksförbund har sammanställt en enkät som visar att dödligheten av bin den gångna vintern varit 22,6 procent. det är mer än vanligt, men det kan bero på att vintern varit väldigt lång och att många bin inte haft tillräckligt med foder. Dödligheten brukar ligga på omkring 12 %.

Jordbruksverket tog år 2009 initiativ till en utredning om vad som händer om honungsbina dör och vad vi kan göra för att förhindra att det sker. Läs mer om det på Jordbruksverkets hemsida: jordbruksverket.se och klicka dig till "Ökad användning av bin och humlor.

Liselotte Wajstedt

Geasserádio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".