Har botartraditionen en framtid?

"Förr behövdes det mer"
3:18 min

Per Simma från Lannavaara tycker att det är bra att folk framhäver samiska botare, men han är skeptisk till hur framtiden ser ut för nutidens blodstämmare i och med att gudstron inte är lika star nu som förr.

Hur pass utspridd är läkekonst i Sápmi?
– Nu är det inte så spritt mer, det var mera förut, då behövdes man mera. Men det finns kvar.  Jag tänker på blodstämmning. Det funkar det med, men  det är så många idag som äter blodtunnade så det kanske inte funkar lika effektivt då, säger botaren Per Simma.

Hur ser framtiden ut för nutidens blodstämmare?
– Det verkar vara så att människor håller på att tappa bort allt vad gud är. Gud existerar ju knappats för någon människa nu mera.

Kommer konsten att leva vidare?
– Det beror på, jag hoppas det! Så länge det finns någon som tror på att det finns en gud då funkar det väl. Med bönens kraft kan det ske stora under. Det är ju alltid människan som får äran, men det är ju inte människan som gör allt detta själv.

Ett sametingsparti i Norge har tagit upp ämnet i sitt partiprogram, Vad tycker du om det?
– Det är jättebra, hittar vi en person som har en sann tro så kan han genom sin bön stoppa blod och ta bort cancer, man är som ett redskap. Tar ett exempel, de flesta människor har enorma spänningar, det värker här och där och man skyller på det ena och det andra. Och så finns den här kunskapen framför näsan - renen, hunden, älgen alla visar hur du ska göra. Du ska stretcha dagligen flera gånger, men gör vi inte det, då drar musklerna ihop sig och då har vi problem.  Det kallas för reumatism och det kallas för slitage, men du kan aldrig slita ut en kropp om du sköter den eller hur?

Ida-Marie Svonni
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".