Carmen Blanco Valer och Silvia Leiva i Kallak. Foto: Anne-Maret Blind
Jokkmokk

Urfolk hjälper urfolk

"Samerna hjälpte oss under diktaturtider"
7:42 min

Carmen Blanco Valer och Silvia Leiva från Latinamerikagrupperna var med i Kallak utanför Jokkmokk och protesterade mot gruvetaberingen där. De menar att det är viktigt att urfolk hjälper urfolk.

Två aktivister som höll i en cermoni som berörde många vid lägret i Kallak var Silvia Leiva från Mapuche-folket i Chile och Carmen Blanco Valer från Quechua-folket i Peru. De säger att de i Latinamerika har samma problem med gruvor, och att det är ett världsomspännande problem.

- Vi är tacksamma för samerna som hjälpte oss under diktaturtider. De var våra rika kusiner, eller inte så rika förstås, men de hjälpte våra urfolksorganisationer.

-Men idag kanske vi har lite fler fördelar eftersom många av våra länders regeringar har skrivit under ILO-konventionen 169 för urfolks rättigheter till land och vatten.

-Även om regeringarna försöker köra över konventionen och inte bryr sig om den så kan vi lyfta den och påpeka att de måste konsultera oss urfolk, säger Carmen Blanco Valer.

Reporter Anne-Maret Blind

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".