Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
svenska sápmi

Större och fler kalvar i år än i fjol

"Alla är så glada när det är mycket kalv"
1:05 min

Den tidiga våren har gynnat renskötseln i år. Sameradion har haft kontakt med 24 av 51 samebyar och alla säger att det är ett bättre år än i fjol, med stora, välmående och betydligt fler kalvar.

- Kalvarna är så stora och mår så bra. Det har grönskat så tidigt så renarna har fått så bra bete. Folk i samebyn är så glada, det här är en rolig sommar, säger Kjell Åke Pittsa, ordförande för Unna tjerusj.

Sámeradion har pratat med 50 % av alla samebyar i Sverige. Och även fast alla inte har haft ett kanonbra år och de flesta har haft problem med rovdjur, så säger de att kalvarna är fler och större än förra året.

Kjell Åke Pittsa berättar att det är på grund av den utmärkta våren. Det har grönskat tidigt och renen har fått bra bete. Utöver det så var det även fint och torrt väder under kalvningen.

– Våren, betet och vädret. Det är det som är skillnaden från i fjol, säger Kjell Åke Pittsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".