Foto: Carl-Johan Utsi
geasserádio

Kvinnliga hornslöjdare måste bevisa mer

"Bevara traditioner men ändå utvecklas"
7:57 min

Tänk dig att du är ung, kreativ och vill starta eget företag. Men du vet att marknaden du ska verka i inte är anpassat till dej för du är tjej ...

Hur vågar man ta det steget?

Det gör 22-åriga Tua Rydberg.

22-åriga Tua Rydberg är en sametjej från Tärnaby som i våras gick ut sin slöjdutbildning på Samernas Utbildninscentrum i Jokkmokk.

Hon har haft den samiska kulturen med sig sen barnsben men sedan blev hon elitidrottare och efter en skada hittade hon passionen i att göra sameslöjd. Nu startar hon eget företag.

Hennes plan är långsiktigt. Hon vill utveckla sitt företag under tid. "Det får växa med min kunskap som slöjdare och jag har långt kvar... Så det får växa precis som jag" Säger hon och skrattar. Tua tror också att hon måste bevisa mer som tjej i branschen. Hon behöver bevisa att hon är bra på det hon gör lite mer än en man.

Liselotte Wajstedt
Geasserádio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".