Lars-Jonas Johansson
Geasserádio

Almetjh Tjöönghkeme var före sin tid

Bandet med kultstatus i Sápmi
8:02 min

"Vi var alldels för tidig för vår tid" säger Lars-Jonas Johansson. Han vill att jag nämner att skivorna inte går att få tag på på marknaden längre. Han själv har bara ett ex. kvar. Med vemod säger han att han inte lyssnar på skivan längre, det är för jobbigt att minnas, även om det man minns är både bra och dåliga minnen från den tiden.

Lars-Jonas från Almetjh Tjöönghkeme som gjorde en skiva i början av -90, berättar om tiden då skivan kom för 22 år sedan.

Då på den tiden såg den samiska musikvärlden annorlunda ut. Men tre unga musiker från Tärnaby ville göra nyskapande musik och startade bandet Almetjh Tjöönghkeme. Det var 20-åriga Lars-Jonas Johansson Björkvattnet, 18-åriga Charlotta Kappfjell (då Bergqvist) Tärnaby och Lars-Joel Nilsson Härbergsdalen som trodde på sig själva och fick göra en skiva.

Det blev musik som mottogs väl av de unga. Men Lars-Jonas säger att de inte var förstådda av kultureliten på den tiden. De blev inte recenserade av Samefolken, inte ens omnämnda.

Liselotte Wajstedt
Geasserádio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".