Foto: Sophia Rehnfjell

Hur har kalvmärkningen gått i svenska Sápmi?

"En väsentlig skillnad"
2:13 min

Kalvmärknigen börjar lida mot sitt slut för de flesta samebyar och många är redan klara. Sameradion har ringt runt för att kolla hur det ser ut i de olika samebyarna.

Sameradion har kunnat nå 25 av landets samebyar. 15  fjällsamebyar, fem skogssamebyar och fem koncessions samebyar. Edvin Rensberg från Ruhten sitje var klara redan 3 Juli.

- Jag kan inte säga nått annat än att det har gått bra, och kalvtillgången är ju mycket bättre, säger Edvin Rensberg.

När det gäller Rovdjuren så är det ingen större skillnad men Ruhten sitje fick skyddsjakt förra våren så det har nog hjäpt till lite med renarnas betes ro.

– För det första fick vi ju skyddsjakt på fyra björnar i vår så , när de försvann så gjorde det väll sitt på förlusterna och det blev lugn och ro så renarna fick väll betes ro, säger Edvin Rensberg.

 I Västerbottens län så verkar det har gått bra för de samebyarna som sameradion har fått tag på.

I Jämtlands och dalarna har det också gått bra, det flesta säger att det är den tidiga våren som har gjort att det har gått så bra.

I koncessionssamebyarna har det gått bättre än förra året dock har de haft lite problem med rovdjuren, de har varit normalt med kalv, än sålänge är det bra men man får se till hösten i Kalix försvann 30% av kalvarna i fjol pga lo och björn. De verkar inte var nån skilland mellan kalvarna varken i norr eller i söder, alla som vi har pratat med säger att kalvarna mår bra och är stora och fins förutom Udtja sameby som drabbades av en utfrodrings sjukdom.

I Norrbotten har det gått bra, men det har varit lite kallt väder som har ställt till det med kalvmärkningen, men de flesta säger att detta året har varit ett bra år, bättre än förra året. Anders Erling Fjällås som är ordförande i Semisjaur njarg menar att det endast är vädret som har varit problem under kalvmärkningen.

- I år får jag nog säga att det är bara vädret, kalvningen gick oerhört bra, men hela maj var en dröm vår lite neder börd tidigt grönt och ja, det är nu i Juli från 8-10 juli som de har varit riktigt dåligt väder.

Tror du att det är bättre än förra året?
- Jodå åh herregud det är en väsentlig skillnad, säger Anders Erling Fjällås.

Vad är det som skiljer?
- Våren det är den enda enskilda största faktorn som jag kan se här att vädret har varit så mycket bättre i år än den tidigare, än i fjol om man så säg, säger Anders Erling fjällås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".