Markomeannu poster
Geasserádio

Markomeannu med fokus på feminism och språket

"Affischen är en hyllning till Sámps starka kvinnor"
7:16 min

Årets festival är en kavalkad av starka samiska artister, bl. a. Niko Valkeapää, ÁRA, Katarina Barruk, Sameblod, Sančuari och Mari Boine.

Året festival är toppmatad med våra största artister, språkkurs, jojk, teater och boksläpp. Men efter den här festivalen tar Markomeannu en paus för att utvärdera och komma fram till vilken form festivalen ska ha i framtiden. Geasserádio talar med direktören för det hele; Rune Myrnes Balto.

Rune Myrnes Balto säger också att Markomeannu uppmärksammar att man i Norge firar att kvinnor haft rösträtt i 100 år.

"Med affischen vill vi hylla Sápmis alla starka kvinnor, tex Mari Boine som är en av våra största hjältinnor" säger Rune Myrnes Balto.

Festivalen uppmärksammar även att det är språkår i Norge och lägger stor vikt på språk i årets festival. Därför har man också bjudit in Katarina Barruk som sjunger på Umesamiska


GEASSERÁDIO

Liselotte Wajstedt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".