Mygga. Foto: Scanpix

Vad vill myggorna ha?

"Det beror på doftämnen"
1:46 min

 En utav sommarens plågor är myggen, i år har det inte varit så mycket myggor men många undrar över vad exakt det är myggor attraheras av när de vill suga blod.

Jan LundströmJan Lundström, bekämtningsledare på biologisk myggkontroll, berättar att myggorna vill ha olika saker men det viktigaste är koldioxid.

- Vi kan inte känna doften av koldioxid, men det kan stick myggor, för dom luktar det mammas köttbullar så de blir väldigt intresserade och de kommer fram och kollar om de hittar nått att suga blod på, säger Jan Lundström.

Det finns 48 arter av stickmyggor altså myggor som sticker människor och uppe i norr finns det en tundra art som bara finns uppe i norr. I Nedredal älven finns det mest mygg i hela Sverige och det är därför att det är ungt vatten. Man brukar läsa studier om att människor med blod grupp O brukar drabbas av myggor mest men enligt Jan Lundstöm så stämmer det inte.

- Myggan kan inte bedöma blodet om den inte har smakat på den och jag tror inte att den är så bekymrad., säger Jan Lundström

Men det finns ju vissa personer som blir mer drabbade än ja andra?

- Ja, det är det och det är helt klart och det beror på doft ämnen, vi utsöndrar väldigt massa olika lukter , det kanske du känner när du träffar folk också så att du upplever att de luktar lite olika för dig. Stick myggorna har en mycket bättre näsa än vad du har och känner en väldigt massa dofter och propositionerna mellan dofterna är koldioxid känner de lukten av även fast inte vi gör det och så känner det många andra och då gör de ett val, säger Jan Lundström.

De som drabbas värst av myggor är barn och det beror på att barnets imunförsvar inte har förstått att det inte är så farligt med mygg bett och det blir värre när man kliar sig på myggbetten. Det bästa mot mygg betten är att inte klia sig och sen om man ska vara ute bland mygg att man skyddar sig med långärmade tröjor och långa byxor.

- Ja barn är extra utsatta ifrån stickmyggor faktiskt, de har lite svårt att försvara sig och de är i lagom höjd, och sen brukar barn fara väldigt illa ur av stickmyggor , när man blir äldre så är det så att man utvecklar mera sk celulär imiunitet, säger Jan Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".