1 av 2
Parki kraftverk och Parkimagasinet från berget Átjek. Foto: Tor Lundberg Tuorda
2 av 2
Dammsäkerhetsexpert May-Britt Öhman. Foto: Heather J. Hoag.
Kallak

"Stor fara med en gruva så nära högriskdammen"

 Dammsäkerhetsexpert och forskare May-Britt Öhman menar att det kommer bli ett stort problem att placera en gruva så nära en högriskdamm som det planeras i Kallak.

Hon får ibland höra att det är för att hon är emot gruvan som hon ifrågasätter det här med dammsäkerthet, men det hon säger är att hon ifrågasätter gruvan pågrund av frågan kring dammsäkerhet.

May-Britt Öhman har tillsammans med Eva-Lotta Thunkvist haft en föreläsning och en worskhop i Jokkmokk 18:e maj i år och då var alla politiska partier, även moderaterna från riksdagen var närvarande, säger hon.

- Fram till miljötillståndet 2016 kan det här fortsätta, 2016 prövas det på allvar när Jokkmokk Iron Mines lämnar in sin miljötillståndsansökan och då kanske det tar ett år fram till 2017 och det är då som dammägaren Vattenfall kommer att yttra sig så det här kan komma att fortsätta några år. Det är därför jag vill att Jokkmokks kommun förstår vad det är som pågår, säger May-Britt Öhman.


Ida Stigzelius, reporter för Geasserádion, 0980-750 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".