Aren Müller

Renskötselns vara eller inte vara - ny bok om gruvboomens baksida

"Miljöproblemen finns kvar"
2:21 min

"Smutsiga miljarder - den svenska gruvboomens baksida" heter boken som släpps idag. SVT-medarbetare Arne Muller menar att miljön glöms bort när gruvbolagen går för fort fram.

– Anledningen till att jag ville skriva den här boken är att man ser ju konturerna av den här gruvboomen, alltså jag har kommit fram till att det finns runt 30 gruvprojekt som det jobbas aktivt med idag, för att starta upp gruvor. Då tycker jag att det är viktigt att man får, innan projekten omvandlats till gruvor, ta den diskussionen om miljöfrågorna som är kopplade till gruvbranschen.

När Muller började jobba med det här hade han inställningen att den svenska miljölagstiftningen är väldigt bra och effektiv och att man minskat utsläppen från gruvorna. Under arbetets gång har Muller kommit fram till att det finns miljöproblem kvar.

– Ett väldigt vanligt problem är att man har sån kemi i berg man bryter att man kan få väldigt stora utsläpp av metaller, tung metaller, i vatten framförallt. Det leder ju förstås till att sjöar och vattendrag kan förgiftas. Fiskar och andra mekanismer slås ut, vilket redan hänt på flera håll.

Vid gruvbrytning uppstår flera problem, bland annat miljön och markanvändningen. Det är projekt som rör sig över väldigt stora ytor som stör både renskötseln och närområden. Därför hoppas Muller på att boken ska bidra till fler diskussioner och att fler ska engagera sig i gruvfrågor.

– Det rör sig om projekt som är lika stora som Stockholms innerstad och till det ska man ha vägar och kanske järnvägar. Det är väldigt stora markområden som påverkas, där ibland renskötseln.

Arne Muller förklarar att metallpriserna gått upp vilket gör det möjligt att även bryta ganska fattiga malmer.

– Energi förbrukningen och koldioxidutsläppen blir väldigt stora. Flera av dom här projekten kan bli riktigt stora källor till koldioxidutsläppen och naturligtvis, i och med att transporterna är omfattande, få störningar i närområden.

Johanna Huuva
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".