Foto: Lisa Kejonen
Geasserádio

"Mäns våld mot kvinnor är upprörande"

9:47 min

Geasserádio funderar kring begreppet Queer. Det är sällan i livet vi har så få och tydliga val. Antingen är du en man eller så är du en kvinna. Vi funderar på om Queer är ett sätt att ställa sig emellan och skapa ett nytt val.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson kom ut som Queer och han säger till oss att mäns våld mot kvinnor är upprörande och det har tvingat honom att ta ställning i jämställdhetsdebatten.

Stefan Mikaelsson menar att de som har positionen och möjligheten att våga ta ställning ska göra det, inte bara i manifestationer utan även i den grå vardagen. Hen ska våga ta ansvar och visa att det finns alternativ.

Begreppet Queer skulle kunna stå för en människa som ifrågasätter rådande normer, genom att man inser att det är ett patriarkat vi lever i där mannen är normen.

Människan borde vara normen.

När vi pratar Queer ur naturens perspektiv säger Stefan Mikaelsson. "Vi behöver en mångfasiterad natur med mycket biotoper. Lika är det bland människor. Vi måste ha en olika attityder och normer eftersom det inte finns en modell av människa"


Liselotte Wajstedt

GEASSERÁDIO

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista