Hundar tränas att låta bli renar

1:58 min

 I Kluk som ligger i Åre kommun och där håller Ulrika Andreasson kurser för hur man ska träna sin hund att inte jaga renar på fjället, första kursen hade hon i våras.

Ulrika Andreasson berättar att hon i princip låller vanliga lydnadskurser

- Vi tränar hundarna och sitta stilla, ligga stilla, gå fint vid sidan, komma på inkallning, men under kursens gång så har jag en av mina renar med som störning så att hundarna lär sig lyda även fast det finns renar i närheten, säger Ulrika Andreasson.

Första kursen höll Ulrika i våras med sex deltagare, kursen är två timmar lång på sex tillfällen. Hon tränar alla slags hundar som anmäler sig till kursen, både unga och gamla hundar , ingen kunskap behövs av hundarna sedan tidigare. Hundarnas beteende mot ren kan variera beroende på vilken hundras det är, säger Ulrika Andreasson.

- Många är ju bara nyfikna en del är lite rädda, det beror på vilken ras det är och vilken erfarenhet de har, men på de kurser som vi har haft så har alla hundar blivit mycket lugnare kring renarna och flera jakthundar har kunnat låta sig kallas in på bara några meters håll från den här renen utan att bry sig om den, så det är ett fantastiskt resultat, säger Ulrika Andreasson.

Kursen har inte hållit på så länge men Ulrika Anderasson hoppas på att kunna utveckla den lite mera som att bygga en träningshage och kanske eventuellt kunna ta med sig en ren och fara och träna på andras kurser.

Alla av hundarna som går den här kursen är kopplade och det är även renen för att minska på risken att nån skadar sig. Ju fler kurser som man kan så kan man utvärdera sen hur det har gått, säger Ulrika Andreasson.

- Jag tror att, dels kommer många fler hundar alltså som är sällskapshundar och kanske kunna vara lösa i skog och mark under uppsikt, absolut. Man kan ju även utvärdera hur ens egen hund reagerar kring vilt då. För många märker ju inte förens det är för sent , oj nu sprang den iväg efter en ren och är borta i flera timmar. Märker man att hunden har ett enormt vilt intresse och inte klarar övningen här, då vet man också med sig att det kommer inte att funka i skogen heller, det kan man vara ganska så säker på, säger Ulrika Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista