© Fotograf Sara Lindquist -Queering Sápmi
Geasserádio

Finns det plats för queera samer i Sápmi?

9:07 min

Geasserádio intervjuar Sara Linquist om begreppet queer och om hennes och Elfrida Bergmans projekt Queering Sápmi. Projektet som ägs av Sáminuorra.

– Vad är okej och vad är inte okej att göra mot en annan männsika, vilket livsutrymme bör vi se till att alla har? undrar Sara Lindquist.

Vi på Geasserádio undrar om det finns plats för Queera samer i Sápmi.

Sara Linquist säger att det Queera tänktet kan berika Sápmi oerhört eftersom resurserna stärks. Så istället för att folk som har hur mycket som helst att ge inom massor av olika kompetenser flyr Sápmi för att de inte är välkomna på grund av sin sexuella läggning eller könstillhörighet bör man öppna upp för mer tolerans.

Projektet utmynnar i en bok där 30 personer ger sina livsberättelser från queer samiska upplevelser. En person förfogar över ett eget kapitel. I utställningen är det mera olika teman som folk återkommer till... lättare att se bortom individen eller det individuella och se att detta är något som inte bara handlar om en person och den personens specifika situation. Berättar Sara Lindquist

RELEASE FÖR BOKEN PÅ VÄSTERBOTTENS MUSEUM I UMEÅ FREDAG 20/9
KONFERENS OCH FEST LÖRDAG 21/9


GEASSERÁDIO

Liselotte Wajstedt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista