Björn på Skansen. Foto: Jonas Ekströmer/ Scanpix
Björnjakt

Hellre riktade insatser än ökad jakt

1:21 min

Var sjätte björn i Norrbotten ska skjutas i år. Det har landshövding Sven-Erik Österberg beslutat - för rennäringens skull, uppger han själv. Men vad tycker renskötarna?

– Det gläder mig att vår landshövdning har den synen på saken, men jag tror att han också måste ha i sitt beaktande att verkligen få bort björnarna där de gör skada, säger Ove Hallergren från Tärendö sameby.

I år får 90 björnar skjutas i Norrbotten. Det har landshövding Sven-Erik Österberg beslutat, mot länsstyrelsens naturvårdshandläggares vilja. Tjänstemännen ville se en jaktkvot på 66 björnar, men ändå fattades ett beslut som innebär att var sjätte björn i Norrbotten - eller 90 individer - får skjutas. Till SVT Nordnytt motiverar landshövdningen beslutet med att renskötseln hotas av björn.

Men en ökad jaktkvot gör varken till eller från, anser Ove Hallergren från Tärendö koncessionssameby. Han hade hellre sett fler riktade insatser mot just de björnar som gör skada inom renskötseln, snarare än en generell höjning av jaktkvoten. Han föreslår att de björnar som inte blir fällda på hösten istället ska få skjutas på våren.

– Om man inte skjuter alla 90 björnar så ska man på våren omgående tillåta att man får ta bort resterande, så att vi kommer till 90 björnar. För att vi ska få något andrum från rennäringens sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista