Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konferens för renskötare i Norge

Publicerat måndag 29 juli 2013 kl 07.38

Den norska samiska Renbeteslagsföreningen anordnar tillsammans med Jordbruk och livsmedelsdepartementet en konferens, Reinfriftskonferensen 2013, i Alta den 26 och 27 augusti. Men få renskötande deltagare har anmält sig.

Nils Henrik Sara vid Renbeteslagsföreningnen säger till NRK att det är tråkigt att man inte lärt sig att man inte kan vänta till sista dan med att anmäla sig till såna här saker. Sista anmälningsdagen är 1 augusti och det är absoluta deadline.

Det är fyra teman som ska diskuteras på konferensen och varje tema har flera talare.

-Industri, tillverkning och kvalitet

-Mark- och resurs användning

-Förbättrad business-fler ben att stå på

-Kommunikation och Reputation Management

Man kommer att få lära sig hur man kan öka produktionen i en renhjord och diskuteras ämnen som betesmarker och insatser för att säkra renskötselns områden.

-På den här konferensen möter renskötarna människor som ofta är inblandade i utförandet av nya regler som kan gälla för renarna, så de har ett gyllene tillfälle att påverka och berätta om renskötarens vardag i Norge, säger Nils Henrik Sara

Man ska inte bara prata om det som hänt i renskötseln den senaste tiden utan också forma framtiden genom att försöka lösa de utmaningar som finns idag och kanske komma fram till bra lösningar.

Rapporterar NRK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".