Lägre pris för omogna och övermogna bär. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Sverige är svartlistat hos thailändare

1:30 min

Sverige beskrivs som paradiset när det kommer till bärplockning och rekryteringsföretag.

Men Sverige ligger två på thailändarnas svarta lista över länder där thailändska gästarbetare har stora problem, visar en rapport från organisationen Thai Labour Campaign.

Många av de gästarbetare som kommer till Sverige för att plocka bär kommer från thailand. Många är fattiga och har tagit dyra lån för att kunna åka till Sverige, för att här tjäna stora pengar. För det har de ju blivit lovade innan de rester. Men en rapport från organisationen TLC, Thai Labour Campaign, visar att sex av tio bärplockare kommer tillbaka från Sverige med stora skulder - som de måste betala av resten av livet. Endast fyra av tio plockare går jämt upp eller gör vinst efter månader av hårt arbete.

Ulf Eliasson har varit aktiv i bärbranschen i 20 år. De senaste 6 åren har han haft mellan 300 till 400 bärplockare och enligt honom har det fungerat bra.

Reporter Ulrica Dahänger, P4 Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista