Tornet som blockerar vägen. Arkivfoto: SVT.
Kallak

Sprängningar planeras starta i Kallak idag - polisen ska avhysa demonstranterna

Piketpolis med hundar väntar just nu i Randijaur för att sättas in mot gruvdemonstranterna i Kallak. Gruvföretaget Jokkmokk Iron Mines planerar under de kommande fem dagarna att genomföra sprängningar, med start idag, uppger polisen i Norrbotten.
– Vi stannar så länge vi kan. Själv är jag beredd att ta straff, säger aktivisten Malin Norrby som sitter i det torn som byggts för att blockera gruvföretagets transporter till området.

– Gruvföretaget har nu begärt polishjälp för att undanröja hindren på vägen, så att gruvbolaget ska ha tillträde till området. Sprängningarna ska pågå under fem dagar, säger Mikael Norén som är länsvakthavandebefäl polisen i Norrbotten.

Området för sprängningarna är 700 gånger 250 meter, enligt Norén.

– Vi ska hindra så att aktivisterna inte stör sprängningarna. Förekommer brott ska vi utreda det för att lagföra de misstänkta, säger han.

Han tror framförallt att det brott som demonstranterna kan bli anklagade för idag är ohörsamhet mot ordningsmakt.

Malin Norrby är en av aktivisterna som sitter i tornet när Sameradion når henne på mobilen.

– Själv sitter jag i tornet som vi byggt för att hindra dem från att ta in sprängämnen. Vi kommer att stanna så länge vi kan.

– Det är intressant att när Jokkmokk Iron Mines kallar på polisen så kommer de. Men de har fått många polisanmälningar emot sig, utan att polisen gjort något, säger Malin Norrby och fortsätter:

– Själv är jag beredd att ta straff för att hindra pågående exploateringen av Norrland och andra utsatta delar av världen. Jag tycker vi gör något bra. Vi försöker skydda. Men exploatörerna förstör för andra. Nu är det så att polisen hjälper dem som stör.

Förra veckan gick Jokkmokk Iron Mines VD Fred Boman ut med att de skulle göra uppehåll i sitt arbete fram till hösten, då de hoppades att aktivisterna skulle vara borta, men Malin Norrby är inte förvånad över att de nu bryter det löftet:

– Vi har hört att de har ljugit förut så vi är inte förvånade. Vi planerar att ha en konstutsällning här som vi försöker genomföra ändå. Det är synd att de inte vill vara med på det trevliga utan vill förstöra istället.

Anna-Maria Ahlén
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista