1 av 2
Demonstrant släpas av polis i Kallak. Foto: Henrik Blind
2 av 2
Polisen för bort demonstranter i Kallak. Foto: Henrik Blind.
Kallak

Flera aktivister gripna

Sex stycken demonstranter har gripits av polis i Kallak. Några av brottsrubriceringarna är egenmäktigt förfarande, våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman.

På dramatiska bilder visas bland annat hur demonstranter släpas iväg längs en grusväg av polisen. Åtminstone ett av tornen som hade uppförts som vägspärr av aktivisterna har förstörts.

- De sågade sönder framsidan och sen släpade de oss ut från tornet till en grävskopa och därifrån ner till marken, berättar Malin Norrby, en av demonstranterna.

- Polisen hade rekvirerat en buss och till den släpade man sex aktivister. Vad jag förstår skulle de vidare till polisstationen i Gällivare för vidare förhör, berättar Henrik Blind som var på plats i Kallak när polisen grep demonstranterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".