Kallak

Arbetet igång i Kallak

Direkt efter att polisen hade förstört demonstranternas vägblockader och gripit flera aktivister började maskinerna rulla in i Kallak.

På måndag förmiddag slog polisen till mot demonstranterna i Kallak. På några timmar hade man gripit sex aktivister och med hjälp av en chartrad buss fört dem till Gällivare.

På en gång efter att demonstranterna och deras blockad - bestående av bland annat två torn - hade avlägsnats gick man in med maskiner i området, berättar Henrik Blind som var på plats i Kallak.

– När bussen hade åkt började maskinerna att rulla in, underentrepenörer som ska börja med att borra i berggrunden eller vad de ska göra. Så fort avhysningen hade skett så rullade företagens lastbilar in i området.

– Så arbetet är på gång nu i Kallak?

– Ja, det får man väl säga. Det som är intressant är att om de ska provspränga så måste de informera det till allmänheten som bor i närheten, och ingen sån information har gått ut. Så det är väldigt oklart att veta vad som händer, avslutar Henrik Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista