Mikael Norén, vakthavande befäl, polisen i Norrbotten. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio Norrbotten
Kallak

Samtliga gripna frisläppta

Samtliga sex demonstranter som greps vid polisens insats i Kallak igår har blivit frisläppta. Aktivisterna fördes till Gällivare där de förhördes och sedan släpptes.

Ännu har inga åtal väckts mot demonstranterna, berättar Mikael Norén, vakthavande befäl hos polisen i Norrbotten.

– Det är åklagaren som avgör det, så det kan jag inte svara på. Det blir nog säkert så. Men som sagt, det är åklagarens beslut.

Hur tycker du att insatsen igår gick?

– Jag var inte på plats, men det gick rätt så bra tycker jag. Man hade till uppgift att se till att vägen blev fri för gruvföretagen så att de kunde jobba där och de grep ju sex personer, så det tycker jag gick bra.

Har det kommit in några anmälningar mot polisens agerande?

– Inte vad jag vet i alla fall. Det är ju vår uppgift och skyldighet att lösa såna här uppgifter. Sen kan det ju kanske sticka i ögonen hur man vinklar en situation för allmänheten. Det kan se våldsamt ut, men jag tycker inte att jag såg några våldsamheter. Det gick ganska lugnt tillväga.

Har polisen någon närvaro i Kallak nu?

– Nej, det har man inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista