Per-Eric Simma Foto: Anna Simma

Laestadianismen är inte lika viktig för samer idag

nu när internet har öppnat upp för forum så har jag ju sett att det finns masso
13 min

Laestadianismen var viktig för samerna på 1800-talet men intresset ser inte likadant ut idag.

Per-Eric Simma som är verksam i tornedalsinriktningen säger att tron inte är lika stark idag som förr, men att det finns intresse hos unga samer.

Hur stor är laestadianismen bland samer idag?

-Jag kan bara uttala mig om den grupp som jag känner till, och det är Tornedalen, finska österbotten och upp till Norge mot Alta. Och inom den gruppen är det inte så många samer som är med i laestadianska sammanhang, men det finns inga medlemslistor så det är svårt att säga.

Är tron lika stark idag som förr?

-Nej det kan man inte påstå. Den laestadianska väckelsen började ju bland samer i Karesuando men det har minskat.

Är många unga samer intresserade av laestadianska tron?

-Där kan jag ju bara gissa, men nu när internet har öppnat upp för forum så har jag ju sett att det finns massor med frågor av folk som egentligen inte vet nånting eftersom man inte vågar närma sig den här rörelsen, man tycker att det verkar konstigt. På internet märker man att det finns ett intresse.

Hur ser relationen ut mellan de olika inriktningarna?

-Det finns ingen relation utan det är egentligen Laestsadianismens kännetecken att man är lite för mån om sin egen grupp. Den senaste siffran jag såg var att det finns 17 olika grupper här i Skandinavien. Man delades till två grupper, öst och väst, 1905 och efter det har man inte haft några offeciella kontakter.

Varför blev det en delning?

-Som jag har förstått det så var det olika predikanter som tog sin grupp och man gick åt varsitt håll. Stridigheterna handlade bl a om predikanter, ska man skicka ut predikanter, så det blir mer toppstyrning eller ska alla kunna kalla predikanter, så man kan välja vilka man vill lyssna på. Det är i alla fall en av de skillnader jag vet om nu, att Västlaestadianerna skickar ut sina predikanter och får på så sätt en starkare styrning. Bland Öst, eller tornedalsinriktningen där jag själv håller till, där kallar man predikanter.

Hur kommer det sig att den här tron har spridit sig så mycket i världen, till Nordamerika t ex?

-Det är så enkelt att folk som utvandrat tagit med sig sin kunskap och tro och spridit den vidare. Man hade också predikanter från Norden som åkte över till USA och predikade där, säger Per-Eric Simma

Ida-Marie Svonni

Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".