Annie Lööfs föräldragård Maramö i Småland. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Sverige

Malmsökning hos minister kan hjälpa samer

"Jag ger mig inte"
1:47 min

Ett prospekteringsföretag fick lov att söka mineraler på hans tomt, samtidigt som han själv nekades att leta malm på näringsministerns gård. Nu driver Adam Dahlberg frågan vidare, och han hoppas att hans fall ska kunna hjälpa de samebyar som drabbas av gruvindustrin.

– Gruvföretag och prospektörer har en mycket, mycket starkare ställning i lagstiftningen än vad markägare har. Markägare har i princip inget att säga till om, säger Adam Dahlberg, själv markägare i nordöstra Småland.

När han fick reda på att ett företag hade mutat in sig på hans marker för att leta efter mineraler blev han upprörd. Så upprörd att han själv ansökte om undersökningstillstånd på näringsminister Annie Lööfs föräldragård.

Minerallagen säger att undersökningstillstånd kan ges om det finns anledning att anta att en undersökning i området kan leda till fynd av koncessionsmaterial. Ministerns föräldragård Maramö ligger i en region med gott om mineralfyndigheter enligt Dahlberg, och ändå avslog Bergsstaten hans ansökan med motivering att det inte var troligt att det fanns brytningsvärda mineraler på platsen.

Så han gick vidare till Justitieombudsmannen, JO, för att undersöka om avslaget på hans ansökan hade gått rätt till. Men nu har också JO avskrivit ärendet utan åtgärd och utan motivering.

– Det känns jättekonstigt, det känns mycket märkligt. Man tappar lite grann förtroendet för myndigheters hantering av såna här frågor.

Nu fortsätter han att driva frågan, och han hoppas han att hans fall kommer att bli vägledande för andra med samma problem, till exempel samebyar som har fått sina marker inmutade. 

– Jag hoppas ju det. Det känns som att man bedömer de här ansökningarna och hanteringen, själva processen kring inmutningar, väldigt godtyckligt. Det tycker jag känns väldigt obehagligt. Det ligger i många människors intresse att de här frågorna utreds, och då har jag tagit på mig att se till att det blir utrett. Och jag tänker inte ge mig i första hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".