Pajala

Laestadianska flickor slipper dansundervisning

Idrottslärare om danslektioner
1:19 min

Kammarrätten i Sundsvall ger tre laestadianska flickor i Pajala rätt att slippa skolans dansundervisning på grund av religiösa skäl. Om domen får någon betydelse i andra fall är för tidigt att säga.

Anita Stöckel, idrottslärare på Hjalmar Lundbohms skolan i Kiruna, säger att det har varit svårt med betygssättningen av de elever som inte får vara med på dans.

- Det här skulle man ha pratat om för längesen alltså vad är det som gäller?, vad är det vi ska gå efter? men det har aldrig gjorts utan det har varit självklart att när de har sin tro och att föräldrarna har sagt att de inte får dansa då är det som har gällt. Jag har känt att man har inte kunnat tvinga nån. En kille som vi har haft nu som vill dansa men han får inte för föräldrarna, det där är ju jätte svårt. Betygsättningen blir svår som du säger. säger Anita Stöckel.

Reporter: - kan en sån elev få högsta betyg i alla fall i idrott, som inte har varit med i alla grenarna?

- Det är jätte mycket som väger in, så jag kan faktiskt inte svara, jag tror inte att jag har haft en sån elev som inte har varit med på dansen och fått högsta betyg, jag tror inte det, sa Anita Stöckel

Reporter Ida-Marie Svonni

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".