Ansökan om undersökningstillstånd.
Sverige

Undersökningstillstånd kan hindra nya gruvor

Den som får tillstånd att leta mineraler i Sverige får ensamrätt att bedriva verksamhet i området. I teorin skulle alltså samebyar kunna inmuta områden innan gruvföretag hinner dit. Men för att det skulle fungera behövs pengar.

– Det hade kunnat fungera så att om man inte har någon verksamhet där så stoppar man upp möjligheterna för de som vill prospektera, provborra och prov bryta malmer, säger Tor Lundberg Tuorda från Urbergsgruppen Jokkmokk.

Enligt svensk lag får den som först erhåller ett undersökningstillstånd för att leta mineraler ensamrätt på att bedriva verksamhet i området. I teorin skulle alltså en sameby eller miljöorganisation kunna inmuta områden innan prospekteringsföretag hinner dit, för att hindra gruvetableringar.

Ett undersökningstillstånd kan sökas av antingen företag eller privatpersoner, men det är tidsbegränsat, berättar Linda Ylivainio, jurist på Bergsstaten.

– Ett undersökningstillstånd ger ju ensamrätt till undersökningar av eventuella fyndigheter eller investeringar på ett område. Tillståndet varar i tre år, sen finns det möjlighet att ansöka om förlängning.

Men det kostar pengar, närmare bestämt fyra kronor per hektar mark under första året, en kostnad som sedan ökar för varje år som tillståndet förlängs. Och pengar, det saknar man hos Urbergsgruppen i Jokkmokk, berättar Tor Lundberg Tuorda.

– Det är ju en låg summa per hektar, men vi har ju inga pengar. Det är bara lobbyn och regeringen som sitter på kulorna. Så det är knivigt, men visst skulle man kunna göra någon insats om vi fick tag i någon finansiell sponsor. Det hade varit fint att muta in en miljon hektar, men det kostar ju en del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista