Bengt Pohjanen. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Författaren Bengt Pohjanen om Korpelarörelsen

1:43 min

Den politiska och religiösa Korpelarörelsen uppkom på 1930 talet och omfattade ca 500-600 personer i tornedalen och Kiruna. Författaren Bengt Pohjanen har skrivit tre böcker om Korpelarrörelsen.

Korpelarörelsen uppkom i samband med att det moderna samhället börjat skapas. Från Finland kom læstadianen Toivo Korpela som blev ledare för rörelsen. Enligt Bengt Pohjanen fanns inte många samer med i Korpelarörelsen.

- Man kan säga att det är en uteslutande, en Torne dalslänning som är med i detta. I Karesuando kan det ha funnits med några samer för där var Korpelarörelsen stark bland anhängare, sa Bengt Pohjanen.

1935 höll Toivo Korpela sin sista predikan och flyttade sedan hem igen. Samma år framförde han andra predikanters påståenden om Kristallarken. Pohjanen förklarar att Korpelarörelsen inte väntade på silver arken, utan en kristall ark. Efter Toivo Korpelas flytt fortsatte rörelsen.

- Dom fortsatte sin revolt mot bland annat synen på sexualiteten och de hårda buden mot alkoholanvändning och dans. De ser det inte som en urspårning utan de ville ha roligt helt enkelt och ändå vara troende, sa Bengt Pohjanen.

Pohjanen förklarar att Korpelarörelsen inte fått något slut och att den egentligen finns än idag.

- Ja, den lever idag på det sättet att det finns märkliga råd och sällskap och sammanhang där man tillber någonting som är högre än individen, det kan vara stora folksamlingar, förklarar Bengt Pohjanen.

Ida-Marie Svonni

Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista