Linda Ylivainio Foto: Sveriges Radio

"Många frånträdande utländska företag"

10 min

Sedan 2011 har prospekteringsföretagens ansökningar sjunkit kan Linda Ylivainio, jurist på Bergsstaten meddela. Hon vill även kommentera sameradions senaste inslag om att söka undersökningstillstånd och säga att allt som behövs inte är pengar i frågan om att hinna lägga under sig ett stort antal arealer före gruvföretagen. Ylivainio menar att det inte hjälper oavsett hur mycket pengar du har så länge du inte kan visa att det inte finns mineralisering på platsen ifråga.

Det krävs indiktationer på att det förekommer mineraliseringar på området.

- Vissa fynd kan man göra med allemansrätten men det som behövs pengar till är ansökningsavgiften och undersökningsavgiften, säger Ylivainio.

När det kommer till ansökningar om prospektering hade Sverige sitt toppår 2011. Det sjönk något 2012 och nu ser Bergsstaten en viss avmattning igen.

- Det är frånträdande av befintliga tillstånden, 11 frånträdanden förra året och i år har vi 32 frånträdanden. Mycket av de frånträdande företagen är utländska, av hundra är 50 utländska och många av dem jobbar bara med undersökningstillstånd. Prospektering har ökat sedan 2002, det sjönk något 2009 i kövattnet av finanskrisen, sedan gick det upp igen men efter 2011 och 2012 har det sjunkit. Vi har även indikationer på att det kommer sjunka något i år.

Ida Stigzelius
0980-750 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista