På plats finns däremot Tornedalsteatern, som framför pjäsen Tukkipojat. Skådespelarna Daniel Sandström och Markus Forsberg. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Stockholm

Ingen samisk representant på Stockholm Pride

Sametinget kommer inte att delta i Pridefestivalen som hålls i Stockholm den här veckan. De nationella minoriteterna får istället företrädas av Tornedalsteatern, som spelar en föreställning under festivalen.

Varken Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson eller styrelseordförande Per Mikael Utsi känner till några planer på samiskt deltagande i Stockholm Pride. Inte heller Queering Sápmi, projektet som arbetar för just samiska HBTQ-personer, kommer att delta. Projektet organiserade förra året en samisk del i Prideparaden men ska i år istället fokusera på Umeå Pride, som hålls i slutet av september.

På plats i Stockholm finns däremot Tornedalsteatern som spelar upp pjäsen Tukkipojat. Manus är skrivet av Mikael Niemi, som själv kallar föreställningen för Tornedalens första queerpjäs. Skådespelaren Markus Forsberg hoppas att stycket kan väcka tankar hos publiken.

– Norra Sverige har jättelänge varit ett ganska patriarkalt område för att det bygger så mycket på basindustrierna med skog och mineraler. Det är sånt som traditionellt har varit väldigt mansdominerat, så jag tror att Norrbotten har det det lite extra mycket.

Vad tror du att en sån här föreställning kan ha för betydelse för de nationella minoriteterna?

– Att HBTQ-personer också har en självklar plats i berättelsen om minoriteterna. Det tror jag är det bästa man kan hoppas på med en sån här föreställning och det är också lite det man är ute efter, att man ska börja prata om det och förstå att knapsut också är välkomna, säger skådespelaren Markus Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista