1 av 2
Henrik Fåhraeus, projektledare och spelutvecklare på Paradox Interactive. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
2 av 2
Datorspelet Crusader Kings II
Datorspel

Spelet som förändrar samernas historia

1:49 min

Ett nytt datorspel låter dig spela som same i det medeltida Europa och förändra det samiska folkets historia.

Spelet har utvecklats i Sverige och Henrik Fåhraeus, projektledare och speldesigner, hoppas att den samiska publiken tycker om spelet, Crusader Kings II.

– Jag hoppas att det tas emot väl, jag tror inte att det är många spel där man kan spela som same, berättar han.

Spelaren axlar rollen som en av det medeltida Europas furstar, och målet är att utvidga riket genom allianser, intriger och krig. Men för att kunna inkludera Europas urfolk i spelet har man varit tvungen att ta sig vissa historiska friheter med det samiska samhället, berättar projektledaren och speldesignern Henrik Fåhraeus.

– I norra Sverige är det svårt att klämma in den verkliga situationen i det här feodala systemet. Så vi låtsas som att samerna är feodalfurstar också, även om de har samiska namn. Man sätter sitt eget mål, man får prestige för det man lyckas göra, om man tar provinser, äger provinser och sprider sin makt på kartan. Jag kanske vill bli kung av England, då kanske jag intrigerar mot furstar i England och försöker erövra dem militärt.

– Skulle man som same kunna bli kung av England?

– Absolut! Det finns inga hinder för det, men att vara hedning är problematiskt eftersom alla kristna tenderar att attackera tillsammans. Om man som hednisk same skulle bli kung av England är det troligt att påven skulle utlysa korståg. Det hade varit ett ganska intressant korståg, det hade jag velat se faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista