Eva Condradzon jobbar med montern inför Noliamässan
Umeå

Såhkie - Umeå Sameförening på Noliamässa

1:58 min

I helgen startar den nio dagar långa Noliamässan som i år hålls i Umeå. Det är Norrlands största mässa som brukar locka mellan 100 till 150 tusen besökare och där över 800 utställare visar och säljer sina produkter. I år ska Umeå Sameförening Såhkie vara med, i samarbete med Kulturhuvudstadsåret Umeå2014. Eva Condradzon är projektledare för Såhkie. Vi träffar henne när de håller på att bygga sin monter.

-  Vi kommer att stå här på den här mötesplatsen Sápmi och informera och vi är fyra stycken som delar på den här i och för sig lilla ytan, men dock så har vi en egen monter på mötesplatsen. Det är ju Såhkie, det är SSR det är Sami duodji och det är Giron sámi teáhter. Så vi kommer att växla och bemanna den här montern och vi hoppas på att folk kommer att fråga och är intresserade, sa Eva Condradzon

Det är första gången som Såhkie är med på Noliamässan och de vill gärna informera om Tráhppie deras kulturhus och Café. Sámi duodji kommer att ha slöjdare där, Hanna Råman och Per Stefan- Idivuoma som kommer att slöjda under mässan. Giron sámi teáther kommer att informera om sina föreställningar som kommer under hösten2013 och föreställningar 2014. Eva Condradzon tycker att det är viktigt med samisk nävor och inte bara slöjdare som representerar det samiska.

- ja det tycker jag, att det inte bara är slöjd till salu för det kan vem som helst stå och sälja slöjd, de har man sett förr på Noliamässan, men här finns vi som personer som går och prata med och så har vi material, informationsmaterial som vi har fått från sametinget osv. Det tror jag är bra med levande information, sa Eva Condradzon

Såhkie kommer att så under hela Noliamässan. Under hösten så berättar Eva Condradzon att Såhkie har bokat in en teater förställning från Giron sámi teáhter, resten av hösten är inte färdig planerad. Inför 2014 kommer Umejen Biejvieh samiska veckan vara lite förlängd.

De samiska syns över allt i Umeå Just nu men kommer det att hålla efter 2014?

- Alltså det tror jag, jag tror att det är svårt att backa. Nu är det svårt att backa och folk har ju nu på nått vis fått upp ögonen och insett, förut sa det ju meh vad har samerna i Umeå och göra, men nu tror jag att de har börjat se dom här små tecknen och börjat förstå att det är nog så, men däremot blir ingen ting vara lika stort som 2014, sa Eva Condradzon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista