Arkivbild. Foto. Jan Björnfot/ SVT Nordnytt
Dorotea

Lagbrott när kommunen ej erbjuder samiska förskola

1:39 min

Dorotea kommun är en av många som får kritik av Länstyrelsen för att dom inte följer lagen om nationella minoriteter.Kommuner bryter mot lagen när dom inte erbjuder förskola på samiska. Enligt Anna Larsson Johansson på Dorotea kommun handlar det om svårighet att rekrytera personal.

--  Just sydsamiskan är egentligen minoritetspråk i minoriteten., det är uppskattat att ungefär 500 talar det, en dröm är ju att få till sig en tjänst på 80 eller 100 procent där man kan få en personal som kan och finns inom förskolan, sa Ann-Sofi Grenholm, Västerbottens läns landsing

Dorotea är så kallad förvaltningskommun i samiska - det innebär exempelvis att kommunen ska erbjuda förskola på samiska. Men trots det finns en efterfrågan från föräldrar, så finns inte deto och Dorotea kommun är inte ensam.

Enligt Länstyrelsen i Stockholm som granskar hur lagen om nationella minoriteter efterlevs brister hälften av landets kommuner.

För Anna Larsson Johansson på Dorotea kommun handlar det om svårighet att hitta personal.

 -  Vi försöker ju hitta en lösning, det är ju tufft när det är liten kommun så geografiskt ser det ut som det gör, men vi jobbar ju på det, sa Anna  Larsson Johansson

Ett annat exempel är Västerbottens läns landsting som inte informerar inte om de nationella minoriteternas särskilda rättigheter. Men enligt Ann-Sofi Grenholm som jobbar med nationella minoriteter på Västerbottens läns landsing är är det något som ska åtgärdas.

- Vi har uppmärksammat det och det vi har gjort är att vi har pratat med kommunikations dabeln som kommer och arbetar just nu att lägga ut lagen om nationella minoriteter på de fem olika nationerna på de fem nationella minoritetsspråken sa Ann- Sofi Grenholm

Och att det gått tre år, och att det fortfarande beror bland annat på logistikproblem förklarar Ann-Sofi Grenholm.

Mikaela Pallin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista