Lofoten

Miljöengagerade bildar Ungdomens Arktiska råd

Miljöengagerade ungdomar från bland annat Sverige, Norge, USA och Kanada har bildat Ungdomens Arktiska råd i söndags, rapporterar SVT Rapport. Det skedde i Lofoten där 400 ungdomar var på ett nationellt läger mot oljeborrning i en vecka.

Ungdomens Arktiska råd ska arbeta med att påverka processerna på hög nivå i Arktiska rådet där Kanada är nu ordförande.

Arktiska rådet samarbetar om miljöåtgärder och regler kring utvinningen av naturresurserna runt nordpolen, fram till i vår var Sverige ordförande.

- I arktisk finns enorma naturresurser och känsliga ekosystem som hotas av klimatförändringar. Det finns inga forum där arktisk ungdom kan påverka processerna säger Ingrid Skjoldvaer från miljöorganisationerna natur och ungdom.

Natur och ungdom ansvarar för den internationella lägret i Lofoten. Det har varit föreläsningar och seminarium om det hot mot klimatet som oljeutvinningen runt om i världen utgör, aktivister från Nigeria har deltagit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista