Josefina Lundgren Skerk.
Sametinget

Ungdomsrådet protesterar mot gruvbrytning

Risken är att om Kallaks gruvan tillåts öppna så kommer det att följa en störtflod av fler gruvor efter sig och då har vi snart ingenting kvar. De här brotten mot samiska mänskliga rättigheter kan vi inte låta passera. Det må ta slut någonstans, vi måste börja säga ifrån, säger Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets ungdomsråd i Sverige.

Det handlar om planerna om en ny gruva i Kallak, fyra mil väster om Jokkmokk. Gruvföretaget Jokkmokk Iron Mine har beviljats tillstånd för provbrytning av järnmalm. Men i början av sommaren samlades ett tiotal demonstranter där och blockerade vägen till malmfyndigheten med hjälp av bland annat stora stenar. Den planerade gruvan ligger precis där samerna har sitt renbete.

– Vi ser dels hur våra marker närmast ges bort till internationella bolag som sen inte behöver ge någonting tillbaka till lokalsamhällena, till samerna eller städa upp efter sig själva, säger Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets ungdomsråd i Sverige.

Sametingets ungdomsråd kräver även att Sametinget tar ställning i frågan.

– Jag skulle vilja se att Sametinget säger ifrån ordentligt, säger Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets ungdomsråd i Sverige.

Stefan Mikaelsson, Sametingets ordförande säger att Sametinget inte tagit ställning i det enskilda fallet om gruvan i Kallak. Men dom jobbar på en mineral- och gruvpolicy som bland annat kommer att innehålla krav på att samernas rättigheter i större omfattning ska få ta plats i diskussioner om framtida gruvplaner:

– Det innebär ju att det inte är bolagens önskemål som ska styra och ställa utan det är folkrätten. Den samiska rätten är osynliggjorde i det svenska rättssystemet, säger Stefan Mikaelsson, Sametingets ordförande.

Sametingets ungdomsråd har nu vänt sig regeringen för att få hjälp att diskutera hur dom samiska intressen inte ska glömmas bort i framtida gruvplaner:

– Jag hoppas att regeringen på allvar lyssnar på samerna och gör oss till en del av den framtida utvecklingen i Sverige, säger Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets ungdomsråd i Sverige.

Lisa Linder Lindberg
Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".