Statsminister Fredrik Reinfeldt (Foto: Henrik Montgomery) och Ol-Johán Sikku (Foto: SVT)

Sametingsparti kräver stopp för gruvor

"Mii gáibidit rievdadusa"
5:17 min

Sametingspartiet Min Geaidnu kräver i ett öppet brev riktat till statsministern, regeringen och riksdagspartierna stopp för nyetableringar av gruvor i Sápmi. Med anledning av konflikten i Kallak har frågan drivits till sin spets, menar partiets vägvisare Ol-Johán Sikku.

– Vi tycker att det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna med all den exploatering som pågår nu. Det är just med anledning av protesterna i Gállok och planering av brytning på olika ställen som vi skriver, säger Sikku.

I brevet kräver Min Geaidnu att staten stoppar alla prospekteringar i Sápmi, att man upptar förhandlingar med de samer som berörs av gruvplaner, att minerallagen görs om samt att allt brytningsarbete i närheten av vattendammar stoppas och dess säkerhetsrisker utreds. Hittills har man inte fått något svar men man hoppas att man kan få till en dialog med regeringen, eftersom det är där ansvaret ligger, anser partiets vägvisare.

 Jag tror att man måste rikta sig direkt till de som är ansvariga. De gruvbolag som exploaterar har fått fritt fram från den svenska regeringen och därför är det den svenska regeringen som är ansvarig. Då måste man rikta sig till dem. Och också få uppmärksamhet över vilken politik som förs, det här är en kolonial politik.

Ni är ju trots allt ett sametingsparti, hur har ni tänkt arbeta i Sametinget med de här frågorna?

– Det här är något som vi kommer driva vidare i Sametinget, självklart. Sametinget har ju inte reagerat på det här ännu, så vi tog initiativ eftersom det är det är mycket aktuellt med exploateringarna nu. Det här är något som vi i Min Geaidnu kommer att driva, det här är bara början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".