Vill uppmärksamma Kanadas historia

Urfolksledare och experter på människorättsfrågor i Kanada vill att begreppet folkmord inte bara ska föra tankarna till det judarna utsattes för under andra världskriget, utan också till det Kanada gjort mot sitt urfolk.

Bland annat tvångsplacerades 150000 urfolksbarn på internat. Från 1800-talet och ända fram till 1970-talet pågick detta som ett experiment för att de unga inte skulle bli delaktiga i sina urfolkssamhällen. 3000 av dessa barn överlevde inte.

I höst ska urfolksledarna be FN om att folkmordsdefinitionen inkluderar det Kanada gjort mot urfolket.

För fem år sedan bad Kanadas dåvarande statsminister Stephen Harper om ursäkt för det sexuella övergrepp som många urfolksbarn utsattes för i de kristna internatskolorna.

Det rapporterar NRK Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista