Sofia Näckter och Maria Karlsson Foto: privat
Geasserádio

Med renskötseln som mittpunkt

10 min

Psykologstudenterna Sofia Näckter och Maria Karlsson har lyft fram kvinnorna inom renskötseln i rampljuset, med hjälp av deras examensarbete som handlar om kvinnans livsvillkor som renskötare.

- Det här är inte kvinnor som sitter och mår dåligt, utan det är kvinnor som älskar sitt liv, som älskar renskötseln. Samtidigt finns det en frustration över att inte få vara en del i renskötseln, som man kanske hade önskat, säger Sofia Näckter.

Examensarbetet bygger på 13 kvinnors berättelser som har renskötseln som mittpunkt. En vardag som kan upplevas som mansdominerad där männen upplevs ha en tydligare roll bland sysslorna än vad kvinnorna har. Något som påverkar de intervjuade kvinnorna på ett sätt som beskrivs som frustrerande, eftersom kvinnan oftast inte upplevs ha en självklar roll i renskogen.

Det är inte den fysiska delen som upplevs som frustrerande utan de oskrivna reglerna och normerna som finns inom renskötseln.

– De här berättelserna visar lite grann att kvinnorna har fått jobba hårdare för att få en stark position inom renskötseln. Kvinnorna säger också att det finns en frustration i det här, att man kanske inte blir tillfrågad att vara med på samma sätt, säger Sofia Näckter.

Psykologstudenterna Sofia Näckter och Maria Karlsson har sedan tidigare upplevt att det finns bristande kunskaper gentemot renskötseln idag. Med examensarbetet om kvinnors livsvillkor som renskötare vill man lyfta fram kvinnornas del i renskötseln, något som tidigare inte har uppmärksammats. Examensarbetet ska slutligen bli en del av forskningsprojektet ”En renskötares hälsa” och beräknas bli klart till sommaren, något som bägge studenterna ser fram emot:

– Vi upptäckte att det finns vissa saker som är väldigt lika mellan män och kvinnor inom renskötseln. Renskötseln verkar vara väldigt avgörande för identiteten. Som renskötare har man med sig ett visst kulturarv och en känsla av att renen är mitt liv och det är verkligen det här man vill ägna sig åt, säger Maria Karlsson.


Merete Kuhmunen

Geasseradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista