Arkivfoto: Polisen
Geasserádio

Statens fastighetsverk ansvarig för 25 ton skrot på Kebnekaise

4:47 min

Statens fastighetsverk är ansvariga för städningen av resterna efter det Herculesplan som kraschade rakt in i Kebnekaise. En tragisk olycka då fem personer miste livet men som också ger eftereffekter för oss som bor i fjällvärlden.

Fortfarande ligger det 25 ton vrakdelar kvar och flygbränslet har trängt sig ner i glaciären. Just nu pågår saneringen. Vi talar med Per Sandberg, som själv säger att en sanering är omöjlig, nu kan en bara hålla koll på de utsläpp som kommer ifrån glasiären.

Med hjälp av försvaret sattes städningen i gång igen den 1:a Augusti. Det går bra för det är väl avsmält i år, säger Per Sandberg

De lätta kolväterna har avdunstat men de tunga kolväterna som också är det giftiga, ligger kvar i isen.

Vi frågar Per Sandberg hur utsläppen från glaciären kan påverka fisket i området. Det vet han inte i dagsläget. Utan hänvisar till samarbetet de har med Stockholms Universitet.

I morgon, fredag, hålls ett pressmöte i Nikkaluokta där nya resultat ska presenteras. Vi ska givetvis vara där och fortsätta följa händelsen och ta reda på hur katastrofen påverkar miljön i området.


Liselotte Wajstedt

Geasserádio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista