Birgitta Simma, Svenska kyrkan. Foto: Håkan Sjunnesson, Luleå stift.
Mo i Rana

Kvinnor och urfolk på samiska kyrkodagarna

1:40 min

På fredag invigs de samiska kyrkodagarna, som i år hålls i Mo i Rana. Samer och andra urfolksrepresentanter från hela världen kommer till sammankomsten för att lyfta bland annat klimatfrågan, urfolkens situation och kvinnornas ställning i kyrkan och i det samiska samhället.

Tusen människor väntas komma från Sverige, Norge, Finland, Ryssland och resten av världen för att delta i seminarierna och samtalen. I år lyfter man speciellt kvinnors situation, till exempel visar man en teaterföreställning om Elsa Laula. Och att man uppmärksammar kvinnornas ställning glädjer Birgitta Simma, som arbetar för svenska kyrkan och ska predika under kyrkodagarna.

– Det tycker jag är jättespännande för i den samiska kulturen har kvinnan alltid haft en stor plats. Att hela det här spektrat där kvinnan har haft en viktig roll i samiskt liv lyfts fram tycker jag är jättebra. Jag tror inte det är så många som tänker så, utan man tänker mer hierarkiskt.

Också klimatförändringarna och urfolkens situation kommer att belysas under helgen. Kyrkodagarna invigs på fredag – den internationella urfolksdagen – och Birgitta Simma säger att även om kyrkan har en mörk historia vad gäller urfolken så har man på senare år kunnat se ljusglimtar, inte minst vad gäller inställningen till samerna.

– Historien är ju väldigt mörk. Samerna har inte haft någon stor plats i kyrkan tidigare men under de senaste 15-20 åren har det utvecklats väldigt positivt. Vi är jätteglada över den utvecklingen och hoppas verkligen att samerna allt mer själva får berätta från sina erfarenheter, känslor och tankar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista