1 av 4
Kebnemassivet foto: Liselotte Wajstedt
2 av 4
Carl-Johan Olofsson foto: Liselotte Wajstedt
3 av 4
Foto: Liselotte Wajstedt
4 av 4
Nikkaluokta foto: Liselotte Wajstedt
Geasserádio

En totalsanering av Kebnekaise inte möjlig

"vore fantastiskt om naturen kan självläka sig"
7:24 min

Geasserádio var på pressmötet i Nikkaluokta där ansvariga för uppstädningen efter den tragiska flygolyckan då ett Herculesplan kraschade rakt i Kebnekaise, informerade om pågående arbete. Informerade gjorde Statens fastighetsverk, Försvarsmakten och Miljöarbetare från Stockholms universitet.

Vi talade med militärinsatschef Carl-Johan Olofsson och Gunhild Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms univeritet som forskar om det är möjligt att det finns mikroorganismer i isen som gör att naturen har en chans att självläka.

Gunhild Rosqvist säger till mig att hennes hjärtefråga i det här är att hon väldigt gärna vill att Kebnekaise ska bli ren igen. Att det inte är det nu är väldigt sorgligt.

Naturen kan rena sig själv. Såna här Oljeutsläpp kan brytas ned av mikroorganismer. Men man vet inte om det finns den typen av mikroorganismer i glaciären, man forskar på det.

Om man ska se något positiv i eländet är det att man får chans att studera det här typen av händelser i ett arktiskt klimat, vilket kan vara viktigt för framtiden med tanke på oljeborrningar i Arktis.

Carl-Johan Olofssons team på 25 militärer som har hand om allt det praktiska i att städa upp på olycksplatsen har en väldigt farlig arbetsplats. De får arbeta väldigt organiserat i replängder. De senaste dagarna har de samlat ihop 10 ton haveridelar. Så han anser att arbetet gått över förväntan bra.

Pressmeddelandet: Den 15 mars 2012 havererade ett norskt militärt flygplan på Kebnekaise och i den tragiska olyckan miste fem personer livet. Olyckan medförde att flygplansdelar och flygbränsle spreds över det otillgängliga fjällområdet. Efter att Statens haverikommission avslutat sitt arbete under sommaren kunde städningsinsatser inledas men i september 2012 tvingades Statens fastighetsverk (SFV) avbryta städningsaktionen på grund av kraftigt snöfall. Då hade 15 ton vrakdelar av totalt 40 ton samlats.

Nu återupptar Statens fastighetsverk i samarbete med Försvarsmakten städinsatserna i området. Arbetet beräknas pågå t o m vecka 34.


Reporter: Liselotte Wajstedt

Geasserádio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".