Den här fresken hittades av arkeologer i Holmul, Guatemala. Foto: Scanpix
Guatemala

Sensationellt fynd i Mayatempel

Arkeologer i Guatemala har gjort vad som betecknas som en sensationell upptäckt i ett Mayatempel.

Guatemalanska arkeologer har hittat en stor fresk i ett Mayatempel i den norra provinsen Petén. Fyndet beskrivs en av de mest spektakulära arkeologiska upptäckterna någonsin, och man tror att det kan förändra den traditionella synen på Mayakulturen.

Fresken, som är daterad till år 600 efter Kristus, hittades i Holmul, i djungeln drygt tre mil norr om provinshuvudstaden Tikal, nära gränsen till Mexico.

Holmul var ett viktigt centrum i Mayariket och utgrävningarna där började redan 1909, men på grund av bristande resurser har dom har länge legat nere.

För ett par år sedan fick den guatemalanska arkeologen Francisco Estrada-Belli, som leder utgrävningarna, internationellt stöd för att återuppta arbetet.

Han kunde då konstatera att medan arkeologerna varit förhindrade att arbeta så hade plundrare härjat vilt och förstört stora delar av området.

Men den stora fresken, som mäter åtta gånger två meter, var dold på ett svårtillgängligt ställe en bit upp i en pyramid och var helt orörd.

Estrada-Belli säger att det rör sig om ett av de mest spektakulära arkeologiska upptäckterna någonsin från ett Mayasamhälle.

Det rör sig, menar han, om ett majestätiskt konstverk som också ger en mängd information om en historisk epok som är till stor del okänd.

Fresken är uppbyggd kring tre kungafigurer, elegant klädda med jade och fjärdrar från Quetzalfågeln.

Det finns också två gudafigurer och två monster – men fram för allt finns det en lång text, som enligt dom guatemalanska arkeologerna, kan förändra synen på mayakulturen i grunden.

Upptäckten har gjort att sökandet efter nya fynd har intensifieras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista